Narava

Recept zlatega reza je mnogokrat preizkušen predvsem v naravi. Narava ga namreč uporablja pri živalih, rastlina in človeku. Razlogi za to pa so že malo težji za razumeti in so opisani v mojem projektu.

cloveska razmerja

Razmerja na človeškem telesu
Avtor: neznan

Zgornjo trditev lahko preveriš tudi sam. Izpolni naslednjo tabelo meritev in izračunaj povprečje. Rezultat naj bi bil približno zlati rez. Približno pa seveda zato, ker meritve nikakor ne morejo biti natančne. Zlati rez je namreč iracionalno število, kar pomeni, da ga ne moremo dobiti tako, da delimo dve racionalni števili. Več o tem kasneje...

Navodila za izpolnjevanje tabele: V ustrezna okenca vpiši svoje rezultate meritev. Glede enot v katerih si meril (cm, m, mm,..): uporabiš lahko katerekoli, le da boš za ustrezne pare meritev (določene s prvim stolpcem) uporabil isto enoto (računamo namreč razmerja). Ko dokončaš z meritvami, pritisni na gumb Izračunaj in v okencih poleg tvojih meritev se bo pojavilo razmerje med ustreznimi pari meritev, na dnu tabele pa povprečje teh razmerij. Za primerjavo povprečja z zlatim rezom pritisni na gumb Primerjaj in pokazalo se ti bo okence z absolutno razliko med zlatim rezom in tvojim povprečjem. Potem še interpretiraj rezultate.

Meritev Rezultat
prst na roki razdalja od 3. do 2. členka
razdalja od 2. do 1. členka
telo višina
višina popka
obraz širina ust
širina nosa
roka razdalja od ramena do konic prstov
razdalja od komolca do konic prstov
noga višina kolka
višina kolena
 
povprečje

   



nazaj  naprej