Ribe so biološko polnovredno živilo saj vsebujejo:
15 - 24 % beljakovin, | |
maščobe; puste ribe od 1 - 5 %, mastne ribe od 10 - 15 % (jegulja), | |
vitamine; | |
od 65 - 80 % vode (ribe so hitro pokvarljiva hrana). |
Beljakovine v ribah imajo vse bistvene aminokisline, veliko aminokislin vsebuje žveplo. Mišično tkivo je zgrajeno iz kratkih vlaken z malo vezivnega tkiva, zato je ribje meso mehko in lahko prebavljivo (bele ribe so lažje prebavljive od modrih rib) ter uporabne za dietno prehrano. Po barvi je meso svetlo; belo ali rožnato, ker vsebuje malo mišičnega tkiva. Pomembne snovi, ki jih vsebujejo morske ribe so tudi rudninske snovi. Prevladujejo predvsem kalcij, fosfor, kalij, jod, klor, magnezij, železo in flor. Predvsem jod je pomemben za pravilno delovanje ščitnice. Ribe vsebujejo vitamine, predvsem A, D in B komplekse. Če primerjamo meso klavnih živali z ribjim mesom, lahko ugotovimo, da je biološka vrednost ribjega mesa po vsebnosti beljakovin enaka, zaradi mineralnih snovi in prebavljivosti pa večja. Prehrana naj ne bi bila brez ribjega mesa. Cenovno so modre ribe dostopnejše od belih rib, pa tudi več jih je na tržišču.
Primer navajanja sestavin in energijske vrednosti za kose tune v olivnem olju (deklaracija):