OPREMA GOZDARJA

PRIPRAVA MOTORNE ŽAGE ZA DELO

Boštjan Jenko

OPREMA GOZDARJA PRI SEČNJI

Zaščitna oprema pri sečnji je obvezna. Obvaruje nas pred poškodbami ali jih vsaj omili. Uporaba zaščitne opreme je obvezna, saj to določajo posebni zakoni.

Zaščitna oprema varuje gozdarja pri delu z motorno žago, varuje pa ga tudi v slabih vremenskih pogojih, kot so dež in sneg.

Ben Trampuš

GOZDARSKI TRAKTORJI

Gozdarski traktorji so v gozdarskem poklicu zelo pomembno orodje saj ga uporabljamo za spravilo lesa iz gozda.

Poznamo naslednje vrste traktorjev:

Ločimo jih po tem, da je prilagojeni kmetijski kolesnik prirejen iz kmetijskega traktorja. Med drugim ima ojačeno streho, da se ob nesreči med prevračanjem ne stre kabina in ne poškoduje traktorista. Prilagojeni kmetijski goseničar ima namesto koles gosenice. Je prav tako ojačen. Gozdarski zgibnik pa je že prilagojen za delo v gozdu. Vsak gozdarski traktor mora imeti vitelj, ki je nameščen na zadnjem delu traktorja, z njim vlečemo vse gozdne sortimente iz gozda. Vitlji so lahko vodljivi iz gozdarskega traktorja ali pa z daljinskim upravljalcem. Gozdarski traktorji morajo imeti zadnjo naletno desko in sprednjo rampno desko, ki nam omogoča, da lahko debla z njo dvigujemo, ter rampo. Kot dodana oprema gozdarskih traktorjev se uporabljajo tudi kolesne verige. Z verigami nekoliko povečamo delovno območje traktorja, hkrati pa v določenih okoliščinah obvarujemo gume na pogonskih kolesih. To velja zlasti za kraški del Slovenije. Na flišnih, mehkih podlagah ima lahko njihova uporaba nezaželene posledice. Poškodbe nastanejo na drevju in na tleh, ki se z razdiralnim delovanjem vode še stopnjuje.

Oprema traktorista

Traktorist uporablja osnovno opremo za varnost pri delu. K tej opremi štejemo: delovno obleko (zaščitno), gozdarske škornje, delovne rokavice in glušnike proti ropotu. To opremo uporablja kljub temu, da so modernejši traktorji vse manj hrupni.

Marjan Vilhar

GOZDARSKI VITELJ

Uporabljamo ga za spravilo lesa od panja do traktorske vlake. Poznamo enobobenjski in dvobobenjski vitelj. Mehanične vitlje čedalje bolj izpodrivajo hidravlični, pogosto daljinsko vodeni vitlji, ki so namenjeni predvsem za spravilo večje količine lesa, torej za profesionalno uporabo. Za domačo uporabo so namenjeni predvsem enobobenjski mehanični vitlji.
Vsak vitelj mora biti opremljen z naletno desko. Na njo pri vleki naslonimo les, hkrati pa preprečimo poškodovanje traktorja. Za poravnavo lesa na kamionski cesti pa se uporablja sprednja rampna deska.

Panj - na njem je raslo podrto drevo.
Traktorska vlaka - gozdna pot, ki je prevozna le za traktorje in za take razmere prirejena vozila. Po njej les vlečemo.

Matej Hrvatin

GOZDARJI PRI PRAKTIČNEM POUKU

                 

      

DOMOV