Macesen

Macesen (Larix decidua) je redkeje srečana drevesna vrsta in uspeva predvsem v višjih legah, ki so vlažnejše in hladnejše. Ta iglavec je eden redkih, ki čez zimo odvrže iglice. Uporaba macesna v tehnične namene je omejena predvsem zaradi manjših količin macesnovine, ki je na voljo. Macesen namreč ne oblikuje tako obširnih gozdov kot naprimer smreka, pa tudi rastišča so ponavadi v visokih težko dostopnih legah.

Macesnovina je les z rumenkasto beljavo in rdečerjavo črnjavo. Ima izrazite branike les pa je smolnat, mehak, srednje trden in žilav. Njegova gostota je 600 kg/m3. Dobro se suši je pa nagnjen k veženju. Posebnost tega lesa je zelo trajna in na gnitje odporna črnjava. Prav njegova žilavot in odpornost na gnitje, dajeta pečat njegovi uporabi. Lastnost macesna je tudi obilica smole v lesu, ki povzroča probleme pri predelavi in uporabi izdelkov iz macesna.

Macesen se uporablja v gradbeništvu, za stavbno pohištvo, ostrešja, vse vrste oblog, sode, skodle, jamski les, železniške pragove in podobno. Nekoč so v Dalmaciji gladka, ravna in vitka macesnova debla, ki so rasla visoko v gorah, uporabljali za jambore jadrnic.

Zanimivost!

 

Mikrostruktura lesa!

Les: srednje trd, trden, žilav, trajna črnjava, zelo smolnat.

Nazaj na iglavce!