OD SKICE DO NAČRTA

KAZALO



Slika 1. Skica

SKICA










SESTAVNI NAČRT izdelka vsebuje prikaz izdelka v ortogonalni (pravokotni) projekciji, in sicer naris, tloris in stranski ris. Narisan je v standardnem merilu, ki je odvisno od vrste, konstrukcijske zahtevnosti in dimenzij izdelka. Običajno se riše na večjem formatu A0, A1 ali A2. Vsebovati mora toliko detajlov, kolikor je potrebno za pojasnitev vseh konstrukcijskih rešitev in vrst okovja za izdelavo izdelka. Tloris in stranski ris lahko nadomestijo prečni in vzdolžni prerezi. Prereze označujemo z: A-A, B-B, ...Detajle na prerezih označujemo s krogom in napisom detajl A, detajl B,... Sestavni načrt naj bi vseboval tudi oznake pozicij sestavnih delov.

Slika 2. Sestavni načrt (Detajla A, B in pozicija 1 - kosovnica so aktivni !!!)

[SESTAVNI NAČRT]



DETAJL sestavnega načrta je namenjen razjasnitvi konstrukcijske rešitve. Ponavadi se z detaljom prikaže kritično mesto, kot je naprimer spoj posameznih sestavnih delov. Največkrat je narisan v merilu M 1:1. Če prostor omogoča, je detalj vključen v sestavni načrt.

Slika 3. Detajl A




Pogosto se zgodi, da konstruktor pozabi določiti kakšno dimenzijo. V tem primeru je potrebno mero, če ostali podatki to omogočajo, naknadno izračunati. Ker so izračuni včasih težavni, si lahko pomagamo s kalkulatorjem.

Slika 4. Detajl B




Načrt posameznega sestavnega dela imenujemo KOSOVNICA. Pravimo mu tudi delavniški načrt, ker skupaj z drugimi dokumenti spremlja serijo delov izdelka. Ta dokument se običajno uporablja v serijski proizvodnji. V kosovni proizvodnji običajno zadostuje natančen sestavni načrt z detajli. Kosovnica prikazuje sestavni del v različnih prerezih, praviloma v merilu M 1:1 z odrezanimi področji, kjer običajno ni kakšnih konstrukcijskih posebnosti. Zaradi prikladnosti jo običajno rišemo na A4 format, saj je ta dokument del dokumentacije, ki jo delavec potrebuje na delovnem mestu. Vsebovati mora vse potrebne informacije, da izvajalec z njihovo pomočjo pravilno nastavi stroj in uporabi ustrezno orodje. Pri tem so mišljene dimenzije vseh detajlov, ki so pomembne naprimer: center vrtanja izvrtine, odmik utora od roba obdelovanca in podobno.

Slika 5. Kosovnica





Slika 6. Formati

FORMATI












KO PEŠ NE GRE VEČ ...

Vnesi števili:
Klikni na funkcijo
Rezultat je:
E-mail: Florjan.Stigl@guest.arnes.si


© Copyright 2000 . Florjan Štigl . Prosto za izobraževalne namene.